Navigatie

FELIZ is het label en de passie van schoenen en accessoires designer Dorien de Herdt. Lees hier het verhaal...

Tijdens het exposeren van mijn examenwerk in de '90 jaren, werd ik gevraagd te komen werken bij een eigenwijze jonge Nederlandse schoenen retailer. Ik werd onderdeel van een dynamisch inkoopteam. In deze periode is mijn liefde voor vakmanschap, leer, schoenen en tassen ontstaan. Tot op de dag van vandaag houd ik van de typische geur van leer, het geluid van de machines die bij het ambacht van schoenen en tassen maken hoort. Mijn nieuwe liefde is het ontwerpen en ontwikkelen van hoeden, in samenwerking met een traditioneel atelier in het achterland van Oporto.

In het najaar van 2018 kwam de eerste samenwerking tot stand met een aantal fantastische ambachtelijke makers. Allemaal vaklieden met passie voor het product wat zij vervaardigen. Zij vormen nog steeds de bouwstenen van FELIZ.

FELIZ is een bescheiden bedrijf met respect voor haar omgeving. Mijn studio bevindt zich in mijn huis en ik vind het heerlijk om op deze manier te werken. Mijn dierbaren zijn allemaal zeer betrokken bij dit proces.

Om mijn ontwerpen tot leven te zien komen reis ik regelmatig naar de werkplaatsen en ateliers waar mijn designs worden vervaardigd. Ik ga zelf opzoek naar leer en praat met de makers die betrokken zijn bij dit proces.

FELIZ kenmerkt zich door pure materialen, wolvilt en stoer leer vertaald naar een schoen, tas of hoed met een stijlvolle eenvoudige belijning en een nonchalante feminine look.

FELIZ gaat dus niet alleen over mij. De collectie is het resultaat van noeste arbeid door een klein toegewijd team en een groep loyale ambachtslieden in Zuid Europa.

Dat is een mooi verhaal en oprecht de basis van FELIZ. Helaas ging hieraan vooraf een minder mooi verhaal.

Tijdens mijn jarenlange ervaring als ontwerper in loondienst ben ik veel op reis geweest, heb mooie mensen leren kennen en heb hele verdrietige werk- en leefomstandigheden gezien. Veelal ontstaan omdat de markt een goedkoop product vraagt en daarvoor betaald iemand de prijs. Dat gebeurt ver uit ons zicht, dus dat zien wij niet, maar inmiddels weten wij het wel!

Ik heb de keuze gemaakt om met kleine ateliers te werken, zodat het Europese vakmanschap niet verloren gaat en waarbij de menselijke normen en waarden niet verloren gaan. FELIZ is waar wij allemaal gelukkig van worden.

 

Met veel liefde creer ik FELIZ,

Dorien

 

© 2014 - 2019 felizshoes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel